Zenei Világnap

 

 .

Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre a Zenei Világnapot.

Akkor ezekkel a szavakkal köszöntötte az első Zenei Világnapot:

 „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Megyénkben is több híres zeneszerző és zenész született, akik közül most csak kettőt emelnék ki.

 Az egyik Lehár Ferencet, az „Operett király”, aki 1870-ben született Révkomáromban. A minap volt a róla szóló könyv bemutatója Esztergomban, a Laskai Osvát Antikváriumban.

 A másik Zsolt Nándor hegedűművész, karmestert, aki 1887-ben látta meg a napvilágot Esztergomban és itt lelt örök nyugalomra is a szentgyögymezei temetőben. Ma az esztergomi zeneiskola viseli nevét.

Egyik legnagyobb és legismertebb zeneszerzőnk, zenepedagógusunk – Kodály Zoltán- mondta a következőket:

“A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” 

 

Forróné Virág Zsuzsa