XVIII. Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferencia

18. alkalommal rendezték meg, a Honismereti Szövetség és a Budapesti Honismereti Társaság, az Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferenciát Budapesten,

"A Z és Alfa generációknak szóló honismeret -helytörténet kiadványok"

címmel.

Az egyesületünk 3 tagja vett részt a november 19-21-ig tartó háromnapos konferencián.

Az előadások nagyon változatosak voltak, pedagógusok, természetvédelmi szakemberek, muzeológusok, levéltárosok, idegenvezetők mutatták be a tapasztalataikat, a szűkebb környezetüket és a helyi jó gyakorlatokat. Az előadók nagyon látványos bemutatókkal készültek és érezhető volt, hogy mindnyájan elkötelezettek a hivatásuknak, és be szeretnék mutatni tudásukat. A natúrparkoknak van kölcsönözhető kiállításuk, Zöldülj, fordulj néven. A kultúrAktív Egyesület nagyon aranyos várostörténeti munkafüzeteket készít gyermekeknek. https://tokajhegyaljagyerekeknek.hu/ -n egy érdekes példát találunk a webes városismertetésre. Révész Emese művészettörténész vezetésével megnéztük a budapesti Epreskertet. Benczúr Gyula, Lotz Károly és Stróbl Alajos is itt dolgozott, Az Epreskertnek műemlék-mentő funkciója is volt: ide menekítették például a Kálvária tér rendezése kapcsán lebontásra ítélt, Mayerhoffer András által készített barokk kálváriát is, amit szó szerint kövenként bontottak le, és raktak egybe itt, újra. Személyesen betekinthettünk a Benczúr műtermébe, ahol a festőnövendékek alkotásait láthattuk, illetve a Stróbl Alajos műtermébe, ahol éppen egy hatodéves szobrászhallgató formázott meg egy szobrot. Este megnéztük a Békebeli Budapest című filmet és utána Kocsis Tiborral, a film rendezőjével beszélgettünk.

Vasárnap felmentünk a budai Várba, ahol a Szent István-termet mutatta be nekünk Dr.Rostás Péter művészettörténész, kurátor, aki 6 éven keresztül dolgozott a felújításon. Elsőkézből hallani a munka közben felmerült nehézségek leküzdéséről, igazán felemelő volt, például a francia szövőmestert a depressziójából kellett kirángatni, hogy tudja folytatni a megkezdett munkát. A Szent István-terem történetének legünnepélyesebb mozzanata 1916 decembere volt, amikor is az utolsó magyar király, IV. Károly megkoronázása előtti napon a palota krisztinavárosi szakaszából ide átszállíttatta, majd itt ki is nyittatta a Szent Koronát rejtő ládát. Egy éjszaka erejéig itt őrizték az ország és a nemzet legfőbb jelképét, másnap innen vitték át a Mátyás-templomba. Délután Dr.Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes igazgatója, az ELTE professzora kalauzolt végig minket a vár zegzugos utcáin és szubjektív idegenvezetésben volt részünk.

                                                                                               Hámosné Szőke Anna

                                                                                                   megyei titkár

(A képeket Mezeiné Tomorszky Mária készítette)