XIII. Múzeumpedagógiai Konferencia Esztergomban

 

  

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ,
valamint a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2021. november 8-9-én, Esztergomban rendezte meg 

Múzeum + rekreáció + turizmus
Töltődj és lazulj múzeummal!

című

13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciáját

A konferencián a Péczeli József Komárom - Esztergom Megyei Honismereti Egyesület két tagja - Sárosi Attila és Vereckei András - is részt vett mint előadó a fakultatv programok színesebbé tételében.( Ipolyi Arnold elveszett kincsének nyomában + Műhelytitkok. Rendhagyó tárlatvezetés a Keresztény Múzeumban
Vereckei András, művészettörténész, múzeumpedagógus, Keresztény Múzeum; Helytörténeti séta  Esztergom hídjai körül esti fényekkel
Sárosi Attila, helytörténész, sétavezető, Esztergom Anno)

  1. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia – Esztergom

 

Idén a Múzeumi harmónia jegyében zajló Múzeumok Őszi Fesztivál országos programsorozat záróeseménye, a Töltődj és lazulj a múzeumokkal címet viselte. Az online is követhető szakmai konferencia célja az volt, hogy az elmúlt időszak múzeumi színtérre vonatkozó tanulságokat áttekintse, illetve bemutassa a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztéseket, tendenciákat, és jó gyakorlatokat. Ehhez az esztergomi helyszín remek választásnak bizonyult, ahol mind a muzeális paletta, mind az idegenforgalmi adottságok kiemelkedőek.

 

A konferencia témaválasztását a korona-vírus hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, és ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta.

A rendezvény nyitónapján, a köszöntők után - melyet Hernádi Ádám Esztergom város polgármestere, dr. Cseri Miklós a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Duna Múzeum intézményvezetője, Horváth István tartott - ünnepélyes keretek között adták át a Közösségi Múzeum elismerő címeket. A 2019-ben bevezetett elismeréseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya képviseletében Kassai Hajnal főosztályvezető adta át a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetőivel egyetemben. A címet idén három intézmény vehette át: a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, valamint a csongrádi Tari László Múzeum.

 

A konferencián Esztergom múzeumai is képviseltették magukat, mind előadóként, mind jó gyakorlat bemutatójaként, mind a tanácskozás egyes üléseinek levezetőjeként is. Baranyainé Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgató moderálta az első plenáris ülést, melyet dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója kezdett „A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban” címmel. Az előadás felvezette a két nap tematikáját, és vázolta a hazai múzeumok helyzetét a belföldi turizmusban. Ezt követte Nagy Magdolna a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója, ki a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatot mint turisztikai attrakciót mutatta be. A következő ülésszakaszt Etter Viktória a Duna Múzeum múzeumi menedzsere vezette. Itt olyan témákat mutattak be az előadók, mint a családi rekreáció, Esztergom város turisztikai kapcsolódási pontjai a múzeumokkal, és az Európa Tanács Kultúrális útvonalak programja.

 

Ezt kerekasztal-beszélgetések követték, ahol a múzeumi szakemberek a Múzeumi szünetelő program kreatív megoldásait mutatták be egymásnak. A napot nyolc különféle múzeumi, illetve turisztikai helyszínen zajló fakultatív program zárta, ahol tárlatvezetések, múzeumpedagógiai bemutatók, és helytörténeti séták között válogathattak a résztvevők. A programok sikerét mutatja, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel néhány programot a konferencia másnapján meg is kellett ismételni.

 

A konferencia másnapján a bevezető előadások között Ribár Kitti a MNM Esztergomi Vármúzeuma kommunikációs munkatársának előadása érdekes témát mutatott be két szemszögből arról, miként tudnak együttműködni civil szervezetek és a múzeumok.

Késő délelőttől párhuzamosan futó szekcióban mutatták be a múzeumi szakemberek az intézményükben működő jó gyakorlataikat. Ezek között volt hallható három esztergomi előadás is: a Keresztény Múzeumban zajló képmeditációs formák, a Duna Múzeumban nyáron rendezett Erdőfürdő módszertana, és az osztálykirándulás szervezés nehézségei múzeumi szemszögből.

 

A kétnapos szakmai esemény zárásaként több köszönetet is kapott a rendezvénynek otthont adó Szent Adalbert Központ, a társzervező intézmény, a Duna Múzeum, külön kiemelve Fehér Györgyi múzeumpedagógust, és a programok megvalósításában feladatot vállaló valamennyi esztergomi múzeumot. Külön méltatásban részesült a város múzeumainak példaértékű több éves együttműködése is.

(Vereckei András - művészettörténész, múzeumpedagógus)