Középiskolai vetélkedő 2020/2021. tanév

Az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium - idén is együttműködve a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesülettel - immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a történelmi Esztergom vármegyéről szóló tanulmányi versenyét. 

A verseny határon átívelő két szempontból is: a volt vármegye mindkét járása (esztergomi és párkányi) szerepel benne, és mindkét járás területén működő általános, alap- és középiskolák meghívást kapnak a versenyre. 

A hetedik évfolyamtól várjuk a résztvevőket, egy iskolából több csapat is nevezhet, a részvétel ingyenes.

A járványhelyzet miatt ebben a tanévben szakítunk hagyományainkkal, és csak olyan kérdéseket teszünk fel, melyekre a válasz az interneten megtalálható, illetve olyan olvasmányokat jelölünk ki az egyes fordulókban, melyek az interneten is elérhetők. Így a résztvevők otthonról, biztonságos körülmények közt tudják megoldani a feladatokat.

Az első feladatlap összes válasza megtalálható a neves 18. századi utazó, Bél Mátyás Esztergom vármegye leírása című könyvében (Fordította: Deák Antal András. Esztergom, 2001.) A kötet megtalálható az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár digitális archívumában ezen a helyen:

https://library.hungaricana.hu/hu/view/EsztergomKonyvek_012/?pg=4&layout=s

A négy internetes forduló után a döntőt 2021. május 20-án csütörtökön rendezzük meg, szintén online formában.  Ennek témája a Múltunk határok nélkül - Esztergom és környéke a kezdetektől az Ister-Granum Eurorégióig című könyv egy fejezete lesz, amit elküldünk a döntőbe jutott csapatoknak.

A jelentkezést és a feladatsor válaszait online kérdőíven várjuk. Egy feladatlapra csak egyszer lehet válaszolni. Az esetleg másodszorra elküldött (javított) válaszsort sajnos nem tudjuk figyelembe venni!

Rendhagyó módon idén a döntőt is online szervezzük meg.

Kedves Versenyző Diákok!

Alkossatok háromfős csapatot! Töltsétek ki és küldjétek el az első feladatlapot 2021. március 28. vasárnap éjfélig! Az első feladatlap beküldése után már kéthetenként küldjük a további három feladatlapot.

Jó munkát kívánunk!

Gergely Endre és Peragovics Ferenc

szervezők

A vetélkedőre az alábbi linkre kattintva lehet jelentkezni. A kérdőív tartalmazza az első feladatsort is:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVjSX7J56gYWXwqAo0At98AqaOSaotIpxnnl2zQ66pz2bnkg/viewform?usp=sf_link