1848-as események Esztergomban

    "A város hazafias polgársága 1848-ban a forrodalmi események élére állt.

Az országban elsőként, március 18-án határozták el a nemzetőrség felállítását, amelynek magvát a jól működő polgárőrség alkotta. Négy nap alatt a négy városból 1278-an jelentkeztek nemzetőr szolgálatra. Parancsnokuk a 1836 óta esztergomban élő haladó gondolkodású ügyvéd, Besze János lett. Őt választották júliusban országgyűlési követnek is. Mészáros Lázár hadügyminiszter megbízásából a  Besze vezette esztergomi nemzetőrök két századát jelölték ki a komáromi vár védelmére. Augusztus 10-én indultak Komáromba és megadásra kényszerítették Mertz tábornokot, aki négyszázuk  előtt megnyitotta a vár kapuit.

A szabadságharc fontos eseménye volt, hogy 1848 október 18-án Kossuth Lajos toborzókörútja során Esztergomba érkezett. Besze János fogadta őt a hajóállomáson nemzetőrei élén.

Besze János mellett a forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyisége volt Palkovics Károly, aki kormánybiztosként állt a megyei tisztikar élén. Amikor a város 1849. január 5. és 22. között oszták megszállás alatt volt, Palkovics Komáromból szervezte az ellenállást.

A város környékén jelentős hadi események nem történtek, de számos esztergomi polgár és diák harcolt hősiesen a honvédseregben a világosi fegyverletételig."

Pifkó Péter - Zachar Anna: Esztergom helytörténeti kronológiája a kezdetektől 1950-ig